Ad Colen

Saxofonist Ad Colen (1961) heeft met zijn diepe, soulvolle sound en spannende dynamiek een onmiskenbaar eigen geluid: een geluid dat kan fluisteren, maar ook genadeloos kan toeslaan. Als jazzimprovisator met een intuïtieve, lyrische speelstijl zoekt hij altijd naar manieren om muzikale verhalen te vertellen, of hij nu traditionele jazz speelt of vrij improviseert op de sopraan- of tenorsaxofoon. In zijn spel laat hij zich regelmatig inspireren door kunstenaars uit andere disciplines, zoals kunst, dans en literatuur en de natuur. Colen is een veelzijdig saxofonist, componist en bandleider, die in zijn spel en composities bewust of onbewust altijd zoekt naar de melodie en structuur.

Tussen 1997 en 2016 heeft hij met zijn jazzkwartet vijf albums uitgebracht. Allen werden enthousiast en ontvangen door de muziekpers en met zijn bands speelde hij op binnenlandse en buitenlandse podia en festivals zoals o.a. op het North Sea Jazz festival en Javajazzfestival.

In zijn kwartet speelde o.a. Michiel Borstlap, Chris Strik, Erik Robaard, Jasper van Hulten, Gé Bijvoet, Rob van Bavel, Wiro Mahieu en Yonga Sun.

Met zijn nieuwe band COLEN die bestaat uit Mike Roelofs, Yonga Sun, Rogier Hornman en Dion Nijland bracht hij in 2018 de CD ‘A Birds Eye View’ uit.

Componist
Mensen raken met muziek die niet voor de hand ligt, dat is Colens missie. Dat doet hij ook met eigen composities, die gekenmerkt worden door een frisse, persoonlijke stijl, een verhalend karakter en invloeden uit de klassieke muziek, jazz en pop. Voor zijn meest recente album, A Bird’s Eye View, dook hij in de wereld van de vogelzang. Hij onderzocht en transcribeerde het geluid van verschillende vogels en gebruikte dat als basis inspiratiebron voor eigentijdse jazz. Elke compositie op de plaat, die in binnen- en buitenland lovende recensies kregen, verwijst naar een andere vogelsoort.

Naast ‘A Birds Eye View’ leidt Ad samen met trompetist Gerben Klein Willink de negenmans formatie de Utrecht Jazz Archipel die oa. op het Transition festival speelde.

Naast COLEN en de Utrecht JazzArchipel speelt Colen ook in het nieuwe quintet van bassist Dion Nijland ,‘DEON’ met Steven Kamperman (cl), Ruben Drenth (tr) en Mees Siderius (dr).