Concerten in Museum Speelklok

Donderdag 7 oktober

Deze avond: Stenen in beweging

De musici nemen de luisteraar deze avond mee op een muzikale reis door het museum. Bassist Dion Nijland bracht dit jaar de veelgeprezen cd I PLAY ME uit. Hij is nu voor het eerst live te horen met dit grotendeels geïmproviseerde programma, klaar om zichzelf te verrassen met nieuwe bestemmingen in een rondgang door het museum. De jonge gitarist Jorrit Westerhof – virtuoos hoppend van jazz naar ambient tot metal – gaat in dialoog met Aircilla, de spectaculaire door Gemma Luz Bosch ontworpen grote keramische klankinstallatie in het middenschip van het museum. Gevolgd door nog een derde première: voor City Maps schreef klarinettist Steven Kamperman een serie stukken die samen een portret vormen van de moderne stad. Vergezeld door visual artist Henrietta Müller, Gentse supertrompettist Bart Maris, gitarist Jorrit Westerhof en bassist Dion Nijland neemt Kamperman het publiek – omringd door twee projectieschermen – mee op een avontuurlijke reis door een denkbeeldige stad, van pittoresk klein tot overweldigend groot. It’s not a concert, it’s a trip!

 • Dion Nijland (contrabas)
 • Jorrit Westerhof (gitaar, klankinstallatie Aircilla)
 • City Maps – Steven Kamperman (klarinet), Bart Maris (trompet), Jorrit Westerhof (gitaar), Dion Nijland (contrabas), Henrietta Müller (visual arts)

Praktische informatie:

 • Donderdag 7 oktober 2021 | 20.00 uur
 • Entrée € 19,50, kortingstarief € 12,50 (kinderen, studenten, U-pas)
 • Locatie: Museum Speelklok, Middenschip
 • Koop hier je tickets
 • Volgende GIST concerten: 5 november en 1 december

De GIST-concerten zijn mogelijk gemaakt door de Cultuurmakerssubsidie van het Prins Bernhard Fonds, ter ondersteuning van musici in Corona-tijd.

Vrijdag 3 september

Drie duo’s improviseren met door GIST-lid Dion Nijland gecomponeerde muziek voor speeldoosjes en met elkaar. De hypercreatieve geesten Jan Schellink en Lucas Kloosterboer ontmoeten elkaar deze avond voor het eerst, omringd door een keur aan instrumenten. Zangeres Rianne Wilbers en multi-instrumentalist Jornt Duyx springen van funky bass grooves met klassieke zanglijnen naar synthesizer soundscapes met experimentele gekte. De eerste duo-ontmoeting van de twee jongste GIST-leden Gemma Luz Bosch (piano) en Ruben Drenth (trompet) wordt gekarakteriseerd door nieuwsgierigheid naar klank, ruimte en improvisatie. Drie duo’s, die in een bloedstollende finale op de huid worden gezeten door diverse live gedraaide speeldoosjes.

 • Jan Schellink & Lucas Kloosterboer
 • Rianne Wilbers & Jornt Duyx 
 • Gemma Luz Bosch & Ruben Drenth

Praktische informatie:

 • Vrijdag 3 september 2021 | 20.00 uur
 • Entrée € 19,50, kortingstarief € 12,50 (kinderen, studenten of U-pas)
 • Locatie: Museum Speelklok, Middenschip
 • Koop hier je tickets
 • Volgende GIST concerten: 7 oktober en 5 november, zie agenda

De GIST-concerten zijn mogelijk gemaakt door de Cultuurmakerssubsidie van het Prins Bernhard Fonds, ter ondersteuning van musici in Corona-tijd.
In september 2020 organiseerde GIST al een eerste avond in Museum Speelklok, “A truly wonderful ‘groundbreaking festival”, aldus recensente Mathilde Löffler.

Vrijdag 11 juni 2021

Vrijdag 4 december 2020

‘Een borrelende avond vol avontuurlijke muziek’

Op vrijdag 4 december verzorgt het Utrechtse collectief GIST de eerste avond van een acht-delige concertserie in Museum Speelklok. GIST biedt een podium aan zowel gerenommeerde als jonge musici met een voorliefde om buiten muzikale grenzen te treden. En waar kan dat beter dan in de speelse omgeving van Museum Speelklok? Twee acts in twee zalen, omringd door een hele hoop machines: GIST laat zien dat het muzikaal borrelt in Utrecht.

Van inspiratie uit Rock ‘n Roll tot dromerige klanklandschappen: deze GIST avond brengt een flink contrast in programmering!

Ruben Drenth Trio – Rocks off!

Het jonge trompettalent Ruben Drenth heeft met drummer Mees Siderius en bassist Jeroen den Daas een powertrio gevormd, waarin hij jazzimprovisatie verbindt met een liefde voor de Rolling Stones. In het fonkelnieuwe programma ‘Rocks off’ buigen ze de stomende riffs en three chord wonders van Jagger/Richards om naar spannende improvisaties, steeds vanuit een oprechte rock ’n roll attitude.

Duo Roosmarijn Tuenter/Prashant Samlal

De creatieve altvioliste en vocaliste Roosmarijn Tuenter ontmoet voor het eerst op het podium gitaarvirtuoos Prashant Samlal. Roosmarijn is een uitzonderlijke singer-songwriter die, gewapend met haar altviool, loop-station en intrigerende stem het gevoel van tijd en ruimte kan veranderen. Met gitarist Prashant Samlal deelt ze een liefde voor dromerige, doch complexe melodieën en ritmes die je direct meenemen naar kleurrijke landschappen en een andere werkelijkheid. 

Ruben Drenth (trompet), Jeroen den Daas (bas), Mees Siderius (drums)

Roosmarijn Tuenter (vocalen, altviool, loopstation), Prashant Samlal (gitaar)

Entr’acts m.m.v. Steven Kamperman, Mark Lotz, Ad Colen

Dit dubbele GIST-concert is mogelijk gemaakt door de Cultuurmakerssubsidie van het Prins Bernhard Fonds, ter ondersteuning van musici in Corona-tijd. In september organiseerde GIST al een eerste avond in Museum Speelklok, “A truly wonderful ‘groundbreaking festival”, aldus recensente Mathilde Löffler.

Roosmarijn Tuenter