Dion Nijland

Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Sinds zijn afstuderen in 1999 is hij steeds nadrukkelijker deel uit gaan maken van de avontuurlijke jazzscene in Nederland. Hij speelt momenteel in de groepen HOT (Het Orgel Trio), Vanbinsbergen Playstation, Colen, Skoop, Buisonic en De Utrechtse Jazz Archipel. Tot voor kort speelde hij in de avontuurlijke, eigentijdse bigband The Chronometer’s Orchestra (olv Zacharias Falkenberg). Ruim 10 jaar maakte hij deel uit van  Dimami, Talking Cows en de Bende van Drie.  Voor Dimami componeerde hij 5 cd’s bij elkaar.De groep deed in 2006 de Young Vip tour. Zeer recent is Dion een nieuwe groep gestart onder de naam Deon. Hierin toont hij zijn voorliefde voor grooves en improvisatie.

In 2008 was Dion een maand lang Artiest-In-Huis in de provincie Utrecht (bij de toenmalige SJU). In 2012 was hij Musician in Residence bij de JIN in Nijmegen. Van 2017 tot 2019 was hij lid van het collectief BUI; een initiatief dat improvisatie-avonden in Utrecht organiseert op het snijvlak van muziek, dans en beeldende kunst. In 2011 was hij een jaar lang vicevoorzitter van Vereniging U Jazz, opgericht kort na sluiting van het SJU Jazzpodium in Utrecht.

Daarnaast speelde Dion in het Amsterdamse collectief Spinifex, de Jazzopera Miles en Tram 7, de kindervoorstelling Maanschaduw en de theatervoorstellingen TOM, Ghost Note, Woyzeck, Poesjkin Paradijs en Brel.

Dion is sinds 2014 hoofdvakdocent contrabas aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem.

www.dionnijland.com

Dion en improvisatie

Improviseren impliceert het zoeken naar de confrontatie met het onbekende en ongekende. Dit is wat Dion altijd heeft gedreven in zijn muzikantschap. Iedere groep waarin hij speelt laat een zekere mate van improvisatie toe om te kunnen ‘creëren’ in het moment. Van de georganiseerde improvisaties van Vanbinsbergen Playstation (van gitarist en componiste Corrie van Binsbergen) tot de open, soundscape-achtige improvisaties van HOT (met Steven Kamperman en Berry van Berkum).

Dion en Utrecht Dion vestigde zich in Utrecht in 1997 en woont daar nog steeds. In de loop der tijd heeft hij een enorm netwerk van Utrechtse muzikanten en organisatoren opgebouwd. Hij maakt deel uit van De Utrechtse Jazz Archipel, Colen (kwintet van saxofonist Ad Colen), speelde ongeveer 25 concerten in TivoliVredenburg, was betrokken bij concerten in het voormalige SJU-podium, maakte anderhalf jaar deel uit van het bestuur van Vereniging U Jazz (als vicevoorzitter) én was lid van BUI. Hij is als uitvoerend muzikant regelmatig betrokken bij Utrechtse initiatieven zoals de Culturele Zondagen, Festival Transition en het U Jazz Festival.