Steven Kamperman

Componist en klarinettist Steven Kamperman (1970) heeft een achtergrond in de jazz- en improvisatiemuziek. Met zijn groep 1 Step 7 Seas verzorgde hij de eerste Young VIP-tour in 1998 en speelde aansluitend oa op het North Sea Jazz Festival en SJU Jazz Festival in Vredenburg.

Vanaf 2000 tot 2013 profileerde hij zich voornbamelijk op het grensvlak van improvisatie- en wereldmuziek. Met zijn Turks-Nederlandse ensemble Baraná speelde hij van Mexico tot Siberië en kreeg hij meerdere vijfsterrenrecensies in o.a. De Volkskrant en Jazzism. Vanaf 2014 speelde hij in het succesvolle duo met het Franse draailierfenomeen Valentin Clastrier waarmee hij de internationaal zeer goed ontvangen CD Fabuloseries maakte (oa 5 sterren in het gezaghebbende fRoots en Top 10 CD Cadence 2017). Hij was met dit duo oa ook te zien bij Vrije Geluiden en op de WOMEX. Verder treedt hij regelmatig nationaal en internationaal op met HOT Het Orgel Trio, een trio dat jazzklassiekers hercomponeert met gebruik van het pijporgel in de kerk.

Sinds 2013 legt Steven Kamperman zich naast een speelcarrière in toenemende mate toe op compositie. Een speciale liefde heeft hij voor muziek met een theatrale of verhalende component. Met zijn opera Roodhapje (Holland Opera) won hij de International YAMAward 2016 voor beste jeugdopera. In 2018 ging zijn eerste opera voor volwassen Hildegard in première op November Music. Het NRC oordeelde met vier sterren en schreef over de prémière op November Music: ‘De eigenzinnige opera Hildegard was een hoogtepunt.’

Steven Kamperman tourde in Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, Rusland, Egypte, Albanië, Syrië, Libanon, Jordanië, Groot-Britannië, Hongarije, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland, Mexico, Mozambique, Bulgarije, Tadzjikistan, Tsjechië en Marokko. Hij gaf master classes in Modal Improvisation aan het conservatorium in Utrecht en Damascus, en was in 2004 gastprogrammeur van het Migrating Music festival van het Centraal Museum in Utrecht. In 2012 en 2014 organiseerde en programmeerde hij het internationale Baraná Festival, met o.a. optredens van het Moscow Art Ensemble en Claude Barthélemy. In 2015-2016 was Steven Kamperman artist in residence bij Rasa Muziek & Dans in Utrecht.