GIST Festival

UPDATE:
Het GIST Festival rees de pan uit! Blijf op de hoogte van onze aankomende concerten door je te abonneren op onze nieuwsbrief.

Op donderdag 3 september verzorgt het nieuwe Utrechtse collectief GIST een eerste festivalavond in Museum Speelklok. GIST bestaat uit vijf jazzmusici met een voorliefde om buiten muzikale grenzen te treden. En waar kan dat beter dan in de speelse omgeving van Museum Speelklok? Naast drie hoofdacts op het hoofdpodium zijn er ook verscheidene entr’actes te zien in dialoog met de museumcollectie en de ruimte van de voormalige kerk. GIST laat zien dat het muzikaal borrelt in Utrecht, en uiteraard voorziet de avond daarbij ook in eetbare (gegiste) resultaten.

Met medewerking van Ad Colen, Mark Alban Lotz, Steven Kamperman, Dion Nijland, Ruben Drenth, Oene van Geel, Albert van Veenendaal en Alan Purves.

Op het programma op het hoofdpodium staan het kersverse Kwantum Trio, een trio waarin niets is wat het lijkt, met Steven Kamperman op klarinetten en slagwerk, Albert van Veenendaal op geprepareerde piano en ten slotte strijker Oene van Geel op altviool, cello en cajon. Vervolgens treedt aan het pianoloze kwintet DEON rond bassist Dion Nijland, dat eerder al furore maakte met pakkende stukken en ongrijpbare improvisaties op het U-Jazz Festival. Het duo van fluitist Mark Alban Lotz / Alan Purves (percussie) maakt een reis door een onbenoembaar humoristisch klankuniversum, volop gebruik makend van speelgoedinstrumenten en elektronische effecten. De avond wordt afgesloten met het Organism Orchestra, met medewerking van alle musici die op de avond te horen zijn geweest.

Deze festivalavond is mogelijk gemaakt door de Balkonsubsidie van het FPK, ter ondersteuning van musici in Corona-tijd. De avond is de aankondiging van een concertserie later dit jaar, ook georganiseerd door GIST in Museum Speelklok, en ondersteund door het Cultuurmakersfonds van het prins Bernhard Cultuurfonds.